Η έξαρση των κρουσμάτων Covid αναγκάζει τις αρχές να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης. Ο κόσμος ωστόσο αδιαφορεί και συρρέει μαζικά στις παραλίες χωρίς να τηρεί οπωσδήποτε κανόνες.
Ένα μήνα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ισπανία, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 170 εστίες κορωνοϊού. Παρά την επιβολή τοπικών lockdown στην Καταλονία, καταγράφονται καθημερινά, μόνο σε αυτή την επαρχία, περίπου 950 νέα κρούσματα.
Μόλις χθες οι αρχές απηύθυναν έκκληση σε 96.000 κατοίκους τριών μικρότερων πόλεων να παραμείνουν στα σπίτια τους. Την περασμένη Παρασκευή οι αρχές της Καταλονίας προέτρεψαν τα περίπου 4 εκατομμύρια των κατοίκων της Βαρκελώνης και της ευρύτερης περιοχής να εγκαταλείπουν τις εστίες τους μόνο για τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.
«Η κυβέρνηση αφήνει τα πάντα στη κρίση του κόσμου»
Πολλοί ωστόσο αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα η διάσημη παραλία Μπαρτσελονέτα να γεμίσει ασφυκτικά κόσμο. Ανάμεσα στους λουόμενους και ένας βρετανός τουρίστας από το Μάντσεστερ: «Σε κάποιες παραλίες τηρούνται οι αποστάσεις σε άλλες πάλι όχι. Κάποια εστιατόρια είναι γεμάτα κόσμο. Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει. Η κυβέρνηση διακινδυνεύει πολλά αφήνοντας τα πάντα στη κρίση του κόσμου. Αυτό που απαιτείται είναι αυστηρότερα μέτρα, έτσι ώστε να νικηθεί ο ιός και στη συνέχεια να αρθούν με ασφάλεια τα περιοριστικά μέτρα».
Ήδη, πάντως, οι αρχές της Καταλανίας σφίγγουν τα λουριά. Προχώρησαν σε απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων και επέβαλαν σε εστιατόρια και μπαρ να λειτουργούν με το 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά και να διασφαλίσουν 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των τραπεζιών.
Η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες ωστόσο οδηγούν πολλούς, και κυρίως νέους ή οικογένειες με παιδιά, να αναζητήσουν τη δροσιά της θάλασσας χωρίς να σκέπτονται ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας η Ισπανία έχει θρηνήσει περισσότερα από 28.000 θύματα. Στις παραλίες της Βαρκελώνης βρέθηκε και ο 24χρονος Φελίπε από τη Βραζιλία, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ισπανία: «Ρωτάτε γιατί δεν έμεινα σπίτι; Γιατί αισθάνομαι ότι πνίγομαι μέσα και αυτό με αγχώνει. Εργάζομαι όλη την εβδομάδα και δεν μπορώ να μένω κάθε μέρα μέσα. Προέχει η πνευματική μου υγεία».
Πηγή: DW