Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αυτά είναι τα τέσσερα «κόλπα» για μεγαλύτερη σύνταξη

01/02/2020
180 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με το νέο ασφαλιστικό, η πρωτοβουλία των κινήσεων περνάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ασφαλισμένο ο οποίος μπορεί να επηρεάσει το ύψος της σύνταξης που θα πάρει. Αφενός επιλέγοντας πόσα χρόνια θα παραμείνει στην «ενεργό δράση» και αφετέρου ορίζοντας το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνει.

Αυτό, ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους που θα κληθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες να διαλέξουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν και για τους μισθωτούς οι οποίοι έχουν και δεύτερη πηγή απασχόλησης. Πρωτοβουλία σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν σωστές και λάθος επιλογές.

Τα παραδείγματα πλέον είναι πολλά: Δεν συμφέρει να παραμείνετε ασφαλισμένοι για περισσότερα από 40 χρόνια απασχόλησης αν ψηφιστούν οι συντελεστές αναπλήρωσης όπως τους έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Καλύτερα να συνταξιοδοτηθείτε και να συνεχίσετε να εργάζεστε δεχόμενοι την περικοπή του 30% της σύνταξής σας.

 
 
Δελεαστικό το να πληρώνετε την χαμηλότερη κλίμακα ασφαλιστικών εισφορών ως ελεύθερος επαγγελματίας -210 ευρώ- αλλά θα έχετε πολύ μεγαλύτερη απόδοση στα χρήματά σας αν επιλέξετε την 2η ή την 3η βαθμίδα καθώς θα σας γίνεται γενναία «έκπτωση» στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και έτσι θα περισσεύουν περισσότερα χρήματα για την προσαύξηση της σύνταξής σας. Αν διακατέχεστε από το πνεύμα συνεργασίας, ασφαλίστε και ένα δεύτερο άτομο (κατά κύριο λόγο συγγενικό πρόσωπο) πληρώνοντας τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι, θα προκύψουν δύο μικρότερες συντάξεις το άθροισμα των οποίων θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την σύνταξη που θα προέκυπτε αν βγάζατε μια σύνταξη στο όνομά σας. Και προσοχή: Μην αφήνετε τα χρόνια να περνούν χωρίς να έχετε ασφάλιση ή πληρώνοντας μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα. Το νέο σύστημα υπολογισμού δεν «ξεχνάει» τις αμαρτίες του παρελθόντος ούτε τις «τρύπες» στον εργασιακό βίο.

1.       Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να μειώσει τον συντελεστή αναπλήρωσης στο 0,5% ανά έτος για όποιον έχει πάνω από 40 έτη ασφάλισης. Είναι σαν να δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όποιον έχει εργαστεί για τέσσερις δεκαετίες. Διότι αν κάποιος με μισθό 2000 ευρώ αποφασίσει να εργαστεί και για ολόκληρο το 41ο έτος ασφάλισής του, θα πρέπει να πληρώσει περίπου 7500 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Τι αύξηση θα προκύψει στη σύνταξή του; Το πολύ 10 ευρώ και αυτά μεικτά. Δεν θα πάρει ποτέ τα χρήματά του πίσω, είναι βέβαιο. Καλύτερα ο ασφαλισμένος να συνταξιοδοτηθεί και να συνεχίσει να εργάζεται σε συμφωνία με τον εργοδότη του δεχόμενος την περικοπή 30% στη σύνταξή του που θα προβλέπει ο νέος νόμος.

2.       Παρά την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για τους έχοντες πάνω από 30 χρόνια εργασίας, οι έχοντες χαμηλότερες αποδοχές εξακολουθούν να εισπράττουν μεγαλύτερες συντάξεις (αναλογικά) σε σχέση με αυτούς που πληρώνουν περισσότερα κάτι που οφείλεται στην λεγόμενη «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ. Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το φαινόμενο; Ας υποθέσουμε ότι ως αυτοαπασχολούμενος μπορείτε να πληρώνετε 435 ευρώ τον μήνα για τη σύνταξή σας. Αυτό ύστερα από 30 χρόνια εργασίας θα σας οδηγήσει σε μια σύνταξη περίπου 870 ευρώ. Αν όμως κάνετε μια ομόρρυθμη εταιρεία με το παιδί ή τη σύζυγό σας και πληρώνετε τα 210 ευρώ για τον καθένα, θα βγάζετε δύο συντάξεις των 590 ευρώ ύστερα από 30 χρόνια. Μόλις πετύχατε αύξηση στη σύνταξη της τάξεως του 35% πληρώνοντας ακριβώς τα ίδια χρήματα.

3.       Καλή η επιλογή του να δίνετε μόνο 210 ευρώ τον μήνα για σύνταξη και υγεία αλλά θα πάρετε ψίχουλα. Προτιμήστε μια από τις υψηλότερες κατηγορίες –από την 3η και πάνω- οι οποίες κάνουν και έκπτωση στις εισφορές υγείας. Θα δίνετε για την ίδια ακριβώς παροχή το 12% έως το 22% του συνολικού ποσού που θα πληρώνετε ανά μήνα για την υγειονομική περίθαλψη και όχι το 26% όπως ισχύει για την 1η και τη 2η βαθμίδα.  Η διαφορά, θα πηγαίνει στη σύνταξη. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι υψηλότερες βαθμίδες συμφέρουν. Δηλαδή, με 210 ευρώ τον μήνα και 30 χρόνια ασφάλισης, βγαίνει σύνταξη 588 ευρώ. Με 302 ευρώ τον μήνα εισφορά και 30 χρόνια ασφάλισης, βγαίνει σύνταξη 695 ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώνετε 92 ευρώ τον μήνα επιπλέον εισφορά και θα παίρνετε 107 ευρώ περισσότερη σύνταξη ανά μήνα. Καλή επιλογή δεδομένου μάλιστα ότι η ασφαλιστική εισφορά εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.

4.       Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πληρώνει τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης λαμβάνει υπόψη το τι έχει συμβεί σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου οπότε οι «τρύπες» στην ασφάλιση και οι χαμηλές εισφορές που έχετε πληρώσει, αποτυπώνονται όλες στον τελικό λογαριασμό. 

thetoc.gr
Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ